Vaccinosis + άλλα

Τα προβλήματα υγείας του Κούτσι μου ξεκίνησαν από μικρή ηλικία πριν ακόμα ολοκληρώσει τους 5 μήνες ζωής του. Ο Κούτσι στο pet shop ήταν ένα πολύ ήσυχο κουτάβι, το θυμάμαι χαρακτηριστικά. Τώρα γνωρίζω πως ένα κουτάβι σε αυτή την ηλικία αν δεν είναι ανήσυχο και παιχνιδιάρικο είναι ύποπτο για κάποια ασθένεια όμως τότε το είχα βρεί πολύ γλυκό. Τον πήρα 2 μηνών περίπου, είχε ήδη κάνει κάποια εμβόλια και ξεκινήσαμε με την κτηνίατρο που μας συνέστησαν από το pet shop τον κύκλο εμβολίων.
Τον πήρα Σεπτέμβριο του 2003 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2003 ο Κούτσι είχε κάνει συνολικά 10 εμβόλια. Τώρα γνωρίζω ότι αυτός ο αριθμός είναι υπερβολικός για ένα κουτάβι και αν τα εμβόλια γίνουν σε χρονικό διάστημα μικρότερο από αυτό που επιτρέπεται, ο σκύλος μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα της κατάστασης που λέγεται vaccinosis. Επίσης αν τα εμβόλια γίνουν σε ζώο που είναι πολύ νεαρό και δεν έχει διαμορφώσει ακόμα ένα υγιές νευρολογικό σύστημα τότε επηρεάζεται πολύ περισσότερο.
Τον Δεκέμβριο του 2003 άλλαξα κτηνίατρο, πήγα στην Κατερίνα η οποία αποτέλεσε και την βασική του κτηνίατρο επί 7 χρόνια και έτσι σώθηκε ο Κούτσι από βέβαιο θάνατο. Όταν τον πήγα είχε μεταξύ άλλων οξεία ουρολοίμωξη. Στις αιματολογικές η εικόνα ήταν πολύ κακή, θα μπορούσαν να ανήκουν από ότι μου είχε πεί τότε η Κατερίνα σε σκυλί μεγάλης ηλικίας με καρκίνο. Η Κατερίνα με ειδική αγωγή βελτίωσε την κατάσταση του όμως δεν μπόρεσε κανείς να επαναφέρει το ανοσοποιητικό του σύστημα, η ζημιά είχε ήδη γίνει. Ο Κούτσι είχε ήδη πάθει vaccinosis από το εμβόλιο της Μόρβας η οποία χτυπάει κυρίως το νευρολογικό, γαστρεντερολογικό, αναπνευστικό σύστημα & τα μάτια.
Τι είναι η vaccinosis & Πως εκδηλώθηκε στον δικό μου σκύλο:
Vaccinosis είναι μια κατάσταση όπου σε απλά λόγια το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ζώου ή ανθρώπου επιβαρύνεται είτε από επαναλαμβανόμενα εμβόλια είτε από εμβόλια στα οποία ο οργανισμός αντιδρά επειδή υπάρχει ευαισθησία & το ζώο αρχίζει και εκδηλώνει συμπτώματα της ίδιας της ασθένειας ή άλλες ασθένειες όπως αλλεργίες, αρθρίτιδες, γαστρεντερολογικά, νευρολογικά προβλήματα, καρκίνο & ακόμα και θάνατο. Ουσιαστικά η vaccinosis είναι μια χρόνια ασθένεια των εμβολίων. Στην έρευνα που έκανα αυτό τον τελευταίο 1 χρόνο ζωής του Κούτσι ανακάλυψα πολλά ενδιαφέροντα άρθρα τα οποία στηρίζονται σε σοβαρές μελέτες που έχουν γίνει και καταγράφουν μια αλήθεια που υπάρχει αλλά είναι πολύ δύσκολο να δεχτούμε ορισμένες φορές. Το δίλλημα των εμβολίων είναι μεγάλο . Αν ξαναέπαιρνα σκύλο στη ζωή μου θα ήθελα να τον επιβαρύνω όσο γίνεται λιγότερο, είτε κάνοντας τα βασικά από μια δόση είτε αποφασίζοντας να μην κάνω καθόλου κάποια. Από την έρευνα μου τα επαναλαμβανόμενα εμβόλια δεν χρειάζονται, επιβαρύνουν τον οργανισμό και αρχίζει η αλλοίωση του ανοσοποιητικού συστήματος  με αποτέλεσμα ο οργανισμός του ζώου να αρχίσει να επιτίθεται στα ίδια του τα κύτταρα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά ζώα έχουν εμφανίσει καρκίνο στο σημείο που είχαν κάνει στο παρελθόν εμβόλιο.
Ένα σημαντικό άρθρο είναι το pet vaccination crime (http://www.whale.to/vaccine/driscoll1.html) το οποίο αναλύει τι συμβαίνει με τα εμβόλια ή το άρθρο που αναφέρει τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα εμβόλια (Adverse Reactions to Vaccination http://www.peteducation.com/article.cfm?c=2+2115&aid=962).
 Σε ένα άλλο άρθρο (http://www.dogs4dogs.com/blog/2011/10/02/vaccination-reactions-can-mimic-disease-symptoms), ο ομοιοπαθητικός κτηνίατρος Dr. Michael Dym , αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η αντίδραση του οργανισμού στα εμβόλια μπορεί να μιμηθεί τις ασθένειες τις οποίες έρχονται να θεραπεύσουν. Ο λόγος είναι ότι με την κατάσταση της vaccinosis που δημιουργείται, διαταράσσεται η ζωική ενέργεια του ασθενή, το λεγόμενο chi με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διανοητικές, συναισθηματικές και φυσικές αλλαγές. Αυτές προκαλούνται από εργαστηριακές τροποποιήσεις του ιού ή του βακτηριδίου που γίνονται προκειμένου να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο. Έτσι, αντί να βλέπουμε μια έντονη έκφραση της ασθένειας βλέπουμε συμπτώματα χρόνιας ασθένειας τα οποία εμφανίζονται κάποια χρόνια ή σε όλη την διάρκεια ζωής του ασθενή. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Κούτσι μου, κάτι που το επιβεβαίωσε & κτηνίατρος. Ο Κούτσι έκανε επαναλαμβανόμενα εμβόλια Μόρβας (canine distemper) με αποτέλεσμα να παρουσιάζει σε όλη του την ζωή συμπτώματα της ασθένειας τα οποία εμφανίζονταν κατά περιόδους και μετά ηρεμούσαν.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Dr Pitcairn στο άρθρο του « A new look at the vaccine question”, (http://www.whale.to/m/pitcairn.html) με τα επαναλαμβανόμενα εμβόλια της Μόρβας η ασθένεια έχει αλλάξει μορφή και πλέον εμφανίζεται ως μια πληθώρα από χρόνιες ασθένειες. Υπάρχει ένας πίνακας στο άρθρο όπου δείχνει τα χρόνια συμπτώματα. Η χρόνια έκκριση από τα μάτια, οι διάρροιες, η δερματίτιδα, οι αλλεργίες, το kennel cough, η χρόνια βρογχίτιδα, η ευαισθησία στις τροφές με εμετό, το έντονο γλύψιμο των ποδιών και το πρήξιμο ανάμεσα στα δάχτυλα είναι τα βασικά εκείνα συμπτώματα που εμφάνιζε με μεγάλη συχνότητα ο Κούτσι. Και το πιο σημαντικό που γράφει στο τέλος, a failure to thrive.
Ο σκύλος μου υπέφερε σε 4 σημεία στην διάρκεια της ζωής του:
-          Νευρολογικά/μυοσκελετικά
-          Γαστρεντερολογικά
-          Δερματικά/αλλεργίες
-          Αναπνευστικά
Τα βασικά συμπτώματα ήταν συνεχόμενες αναπνευστικές λοιμώξεις με βήχα, δυσκολία στην αναπνοή (χρόνια βρογχίτιδα), έκκριση από την μύτη, γαστρεντερολογικά προβλήματα σε συνδυασμό με την πολύ κακή ποιότητα τροφής (δείτε την ειδική ενότητα για τις τροφές), αλλεργίες στα πόδια και τα αυτιά και μια χαρακτηριστική βλέννα στα μάτια. Ειδικά στα μάτια & τα αυτιά όσα κολλύρια και όσες θεραπείες και να κάναμε η κατάσταση βελτιωνόταν και στη συνέχεια εμφανιζόντουσταν πάλι τα ίδια συμπτώματα.  Οι εκκρίσεις εκτός των άλλων είναι η προσπάθεια του οργανισμού να καθαρίσει όμως στην περίπτωση του Κούτσι είχε γίνει ένας φαύλος κύκλος. Συνδυασμός ασθένειας με προσπάθεια του οργανισμού να αποτοξινωθεί. Λέω ασθένεια γιατί η Μόρβα (canine distemper) όπως ανέφερα παραπάνω έχει αυτό το χαρακτηριστικό έκκριμα από τους βλεννογόνους των ματιών. Τα δερματικά ήταν πολύ άσχημα, έτρωγε συνέχεια τα πόδια του. Ένα άλλο στοιχείο της κακής του κατάστασης ήταν ότι έξυνε και έτρωγε τον τοίχο όπως και άλλα αντικείμενα (πλαστικό) αυτό λέγεται pica. Η κατάσταση pica μπορεί να έχει την ρίζα σε συμπεριφορικό πρόβλημα (λόγω του ότι το σκυλί βαριέται), μπορεί να είναι αποτέλεσμα δυσπεψίας λόγω του ότι το σκυλί έχει γαστρεντερολογικά και για να ανακουφίσει το στομάχι του τρώει κάποια αντικείμενα ή φύλλα/γρασίδι  ή οφείλεται στο ότι ο σκύλος μπορεί να έχει ανάγκη να καλύψει κάποιες διατροφικές του ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει με την τροφή. Ο σκύλος μπορεί να φάει ένα ξένο σώμα & για να προκαλέσει εμετό. Η ανάγκη του σκύλου να ξύσει και να φάει τον τοίχο κατά την γνώμη μου είχε της ρίζες της σε έλλειψη βιταμινών και σε άλλες ουσίες που δεν μπορούσε να αφομοιώσει λόγω της εντερικής του διαταραχής. Αυτό το λέω γιατί όταν σταμάτησα την ξηρά του εμπορίου και ξεκίνησα το μαγειρευτό φαγητό αυτό το σύμπτωμα σταμάτησε.
Με την δυσπεψία και δυσαπορρόφηση τροφών ουσιαστικά επηρεάζεται όλη η διαδικασία της πέψης και το έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά οπότε ο οργανισμός δεν τρέφεται σωστά. Ένα σκυλί όπως και ένας άνθρωπος με επιβαρημένο γαστρεντερολογικό σύστημα είτε στο άνω είτε στο κάτω γαστρεντερολογικό σύστημα έχει εικόνα ταλαιπωρημένου οργανισμού όπως θαμπό τρίχωμα, έλλειψη ενέργειας, μειωμένη άμυνα του οργανισμού. Ένα άλλο σημάδι μπορεί να είναι ότι ο σκύλος έχει αυξημένη όρεξη  και ταυτόχρονα κόπρανα με αχώνευτες τροφές λόγω έλλειψης ή κακής λειτουργίας πεπτικών ενζύμων τα οποία δεν μπορούν να διασπάσουν τις τροφές με αποτέλεσμα να βγαίνουν από τον οργανισμό χωρίς να έχουν αφομοιωθεί τα θρεπτικά συστατικά.
Το στομάχι είναι ένας πολύ ευαίσθητος μηχανισμός και πολύ δύσκολο να επανέλθει σε ένα ταλαιπωρημένο και άρρωστο σκυλί. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο αν εντοπιστεί το πρόβλημα εγκαίρως. Τουλάχιστον στο εξωτερικό υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης. Λέξεις κλειδιά που μπορεί να αναζητήσει κάποιος είναι (ibd-digestive disorders-gastro reflex-peptic enzymes- ipd-malabsorption-intestinal problems).
       Άλλο χαρακτηριστικό των γαστρεντερολογικών ήταν ο κίτρινος ή λευκός εμετός χωρίς φαγητό, η εναλλαγή διάρροιας με δυσκοιλιότητα, η βλέννα στα κόπρανα και η δυσοσμία στόματος.
Όταν αποφάσισα πριν από 1 χρόνο να σταματήσω την εμπορική τροφή (ομολογουμένως με τρόμο μιας και ήμουν εντελώς μόνη μου σε αυτό και δεν είχα κάποιον να με καθοδηγήσει) βελτιώθηκαν αρκετά πράγματα όπως τα δερματικά-αλλεργίες (ξύσιμο & φάγωμα δέρματος-ποδιών, η δυσοσμία του δέρματος, οι εκκρίσεις.  Όμως δεν κατάφερα μόνο με την τροφή να τον βοηθήσω στο στομάχι του γιατί 1) η καλύτερη διατροφή για να μπορέσει να θεραπευτεί ο οργανισμός είναι η ωμοφαγία και ο Κούτσι δεν ήταν σε θέση να το κάνει στην φάση που ήταν 2) χρειαζόμουνα επαγγελματική βοήθεια από ολιστικό κτηνίατρο με ειδίκευση στην διατροφή έτσι ώστε να μπορέσει να με κατευθύνει σωστά στην θεραπεία του στομάχου. Αυτό που σίγουρα βοήθησε και το αναφέρω στην ενότητα για τον καρκίνο είναι τα πεπτικά ένζυμα.
Μια άλλη κατάσταση σε όλη τη πορεία της ζωής του ήταν ο λήθαργος & η μυϊκή ατονία. Υπήρχαν ημέρες που ήταν πολύ ληθαργικός σε σημείο που δεν έκανε τίποτα και είχε ένα πολύ ληθαργικό βλέμμα χωρίς ενέργεια. Τα νευρολογικά κάνανε την εμφάνιση τους & με κρίσεις, ευαισθησία στο θόρυβο και το δέρμα και φοβίες. Θυμάμαι επίσης ότι 2-3 φορές το χρόνο είχε κάποιες νευρολογικές κρίσεις επιληπτικού τύπου όπου έχανε την συνείδηση του, γινόταν αρκετά επιθετικός, έτρεχε μέσα στο σπίτι με τα μάτια κεντραρισμένα (σαν να έχει λύσσα), κυνηγούσε την ουρά του με μανία, γαύγιζε στον αέρα και έκανε κύκλους. Μετά επανερχόταν στην αρχική του κατάσταση σαν να μην είχε συμβεί το περιστατικό. Αυτό όπως έμαθα αργότερα είναι μια μορφή επιληπτικής κρίσης που επηρεάζει συγκεκριμένο σημείο και όχι ολόκληρο το σύστημα του, δεν είναι σαν εκείνες δηλαδή που το σκυλί είναι στο πάτωμα και έχει σπασμούς.
Ήπια νάρκωση για το κούρεμα (ύπνωση):
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μιλήσω για την ύπνωση στο κούρεμα. Ο Κούτσι ήταν σιχ τσου, ένα μακρύτριχο σκυλί όπου για κάποιο λόγο εγώ είχα την ανάγκη να κουρεύω νιώθοντας ότι έτσι τον βοηθάω με κάποιο τρόπο ειδικά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Μπορώ να πώ με αρκετή ειλικρίνεια αυτή την στιγμή ότι έκανα μεγάλο λάθος σε αυτό. Η συγκεκριμένη ράτσα δεν είναι για κούρεμα, είναι ένα σκυλί που χρειάζεται μεγάλη περιποίηση, καλλωπισμό με ψαλίδι,  είναι ένα σκυλί που θέλει καθημερινό χτένισμα όμως όταν κουρεύουμε ένα σκυλί (όπως το κούρευα εγώ στην κτηνίατρο με την μηχανή και με ύπνωση) που έχει τρίχα το αφήνουμε εκτεθειμένο στους κινδύνους της φύσης όπως είναι η σκνίπα που μεταδίδει το Καλαζάρ. Το λέω γιατί ο Κούτσι στην διάρκεια της ζωής του πέρασε ερλιχίωση όπου έκανε αγωγή όπως επίσης έκανε και αγωγή για Καλαζάρ γιατί εμφάνισε δείκτη 1/100 (δείχνει ότι το ζώο είναι ύποπτο για να εκδηλώσει την ασθένεια) παρόλο που του έβαζα και αμπούλες και κολάρο και ότι τέλος πάντων μου είχαν υποδείξει. Επειδή λοιπόν ο σκύλος εμφάνιζε επιθετικότητα με το ψαλίδι ή την μηχανή και αυξημένο στρές κρίναμε με την κτηνίατρο ότι είναι καλύτερο να κουρεύεται με ύπνωση. Άρα σε ένα ήδη επιβαρημένο σκύλο κάναμε ύπνωση για κούρεμα 3-4 φορές τον χρόνο. Λυπάμαι πολύ για αυτό και είναι κάτι που έχω μετανιώσει πολύ γιατί πιστεύω ότι έχει συμβάλει στην εξέλιξη της υγείας του.
 Η κτηνίατρος στις υπνώσεις λοιπόν κάθε φορά μεγάλωνε και την δοσολογία γιατί δεν τον έπιανε. Πρόσφατα που το συζητήσαμε μου εξήγησε ότι αυτό από μόνο του ήταν ένδειξη ότι ο σκύλος στην πορεία θα εμφάνιζε νευρολογικά ή επιληπτικές κρίσεις αφού έδειχνε ανοχή στο φάρμακο. Γνωρίζοντας τι συνέβη πλέον στην ασθένεια του με τον καρκίνο και τις επιληπτικές κρίσεις όλο αυτό ίσως ήταν ο προθάλαμος για αυτό που θα ακολουθούσε.
Η άποψη μου αυτή την στιγμή μετά από έρευνα, συζήτηση με κτηνίατρο και μετά από παρατήρηση και καταγραφή της πορείας του ζώου είναι ότι ο σκύλος μου λόγω των εμβολίων απέκτησε ένα πολύ κακό ανοσοποιητικό σύστημα με επαναλαμβανόμενα συμπτώματα ασθένειας. Πιστεύω ότι με αυτό το ανοσοποιητικό & με πολύ κακή διατροφή (ξηρά τροφή του εμπορίου) η οποία τον επιβάρυνε, ο σκύλος μου εμφάνισε καρκίνο, την πιο συχνή αιτία θανάτου αυτή την στιγμή στα ζώα.
Τι πιστεύω ότι προκάλεσε τον καρκίνο στον σκύλο μου:
·         Εμβόλια
·         Κακή διατροφή
·         Συνεχείς φαρμακευτικές αγωγές & υπνώσεις

 Σήμερα με τις γνώσεις που έχω θα προτιμούσα μια πιο ήπια & φυσική αντιμετώπιση σε όλα. Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε πίσω σε αυτό τον τομέα. Δεν υπάρχει ολιστικός κτηνίατρος που  να προσεγγίζει το κομμάτι της διατροφής & να αντιμετωπίζει τις ασθένειες με συνδυασμό διατροφής & φυσικών σκευασμάτων ή συνδυασμό φυσικής διατροφής, ομοιοπαθητικής ή βοτάνων. Αυτό είναι το σύστημα ολιστικής προσέγγισης όμως θα αργήσει πιστεύω να έρθει στην Ελλάδα για τα ζώα.

Ο Κούτσι & το pet shop
Τον Κούτσι τον πήρα από κουτάβι από ένα pet shop της γειτονιάς και εκείνοι με την σειρά τους με έστειλαν σε μια κτηνίατρο που συνεργαζόντουσταν. Η κτηνίατρος από ότι έμαθα μετά από χρόνια δεν είχε αναγνωρισμένο πτυχίο κτηνιάτρου στην Ελλάδα, το pet shop συνεργαζόταν μαζί της και επίσης με τον εκτροφέα που από ότι βρήκα έχει κατηγορηθεί για κακές συνθήκες διαβίωσης ζώων. Υπάρχει και το ενδεχόμενο από ότι μου εξήγησαν να προέρχεται από ζευγάρωμα συγγενών ζώων με αποτέλεσμα να είναι επιβαρημένο το σύστημα του & από αυτό σε κάποιο βαθμό. Δεν έκανα κάτι για αυτό, αν χρειαστεί κάποιος πληροφορίες μπορώ να τις δώσω όμως πραγματικά δεν με ενδιαφέρει να ακολουθήσω αυτή την διαδρομή. Ο στόχος που τα αναφέρω είναι για να πληροφορήσω για την εμπειρία μου και όχι να κατηγορήσω κάποιους. Το σύστημα υπάρχει γιατί το επιτρέπουμε να υπάρχει. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια έγινε μεγάλη εκτροφή και εισαγωγή ζώων ράτσας τα οποία τελικά φτάνουν να καταλήγουν στους δρόμους λόγω κρίσης. Το Pet shop απάντησε στην ζήτηση για κουτάβι ράτσας, η κτηνίατρος έφυγε για σπουδές σε κάποια χώρα του Ανατολικού μπλόκ την εποχή που αρκετοί που δεν πέρναγαν σε ελληνικά πανεπιστήμια βρήκαν εναλλακτική διέξοδο στις συγκεκριμένες χώρες και το εκτροφείο βρήκε ένα γρήγορο και εύκολο τρόπο αναπαραγωγής με την συγκεκριμένη ράτσα που απέφερε χρήματα. Κανείς από αυτούς δεν ήξερε τι θα σήμαινε αυτό για την 10χρονή ζωή του συγκεκριμένου σκύλου και για τον αγώνα του να επιβιώσει & μαζί την δική μου αγωνία να είναι καλά. Στην τελική οι επιλογές μας είναι δική μας ευθύνη. Εγώ επέλεξα να πάρω ένα σκυλί από pet shop και εγώ επέλεξα  να ζήσω αυτή την εμπειρία μαζί του η οποία μπορεί να ήταν επώδυνη όμως είχε και πολλές στιγμές χαράς. Πάνω από όλα ήταν μια εμπειρία ζωής με πολλά μαθήματα. Πάνω από όλα ο Κούτσι ήταν η οικογένεια μου, ένα αξιαγάπητο, γλυκό, όμορφο σκυλί που είχε πολύ αγάπη να δώσει παρόλα τα προβλήματα υγείας και τις δύσκολες ημέρες που περάσαμε.


3 σχόλια: